Čista etarska ulja imaju sposobnost da ožive samoisceljujuće mehanizme našeg bića i obnavljajući ga u potpunosti, dovedu u sklad naše telo, um i dušu.

U današnje vreme, malo ljudi ima privilegiju da sebi omogući dovoljno odmora, uživanja i relaksacije, a to su važni preduslovi za zdrav, dug i srećan život. Upotreba kvalitetnih organskih etarskih ulja je lep i lak način da se povežemo sa prirodom i iz nje uzmemo ono što nam je neophodno za psihofizički balans. To je mali, ali značajan korak koji će nam pomoći da se oslobodimo stresa i da oplemenimo i osvežimo svaki naš novi dan.

Čaroban isceljujući efekat etarskih ulja poznat je hiljadama godina unazad. Pripadnici drevnih civilizacija znali su kako da koriste njihovo čudesno dejstvo. Poznato je da su se eterična ulja primenjivala u religijskim ritualima i kozmetici, ali su se zbog svog isceljujućeg dejstva ipak najviše koristila u medicinske svrhe. Praksa je i tada bila, kao i danas, da savete o njihovoj primeni daju lekari poznavaoci aromaterapije.

Aromaterapija predstavlja kontrolisanu upotrebu etarskih ulja terapeutskog kvaliteta. U Vedskim spisima postoje zapisi o tome da je na tlu drevne Indije aromaterapija zapravo bila integralni deo ajurvedske medicine.

Etarska ulja, eterična ulja ili esencijalna ulja, kako ih sve zovemo, su „duša“ ili „životna snaga“ biljke. Nalaze se u sitnim vrećicama- globulama unutar cveća i lišća biljke, u voću, grančicama, iglicama, semenkama, korenu ili kori biljke. Ona u sebi sadrže čistu inteligenciju biljaka iz kojih potiču i zahvaljujući tome, kada dođu u kontakt sa našom fiziologijom, balansiraju je na najdubljem nivou. Ova njihova osobina nam omogućava da, sa jedne strane očuvamo i unapredimo svoje zdravlje, a sa druge i da iscelimo tegobe koje nas muče.

Organska i 100% čista etarska ulja su veoma moćne supstance koje imaju sposobnost da unaprede naše mentalno, fizičko i emocionalno stanje. Mogu veoma brzo da nam poprave raspoloženje, da nas razvesele, motivišu i inspirišu, ali i da nas harmonizuju, smire i relaksiraju, dovedu u balans naše emocije, da otklone iscrpljenost, zamor, napetost, anksioznost…i sve to mnogo brže, lepše i prijatnije od brojnih veštačkih supstanci, za kojima se danas često poseže.

Medicinska istraživanja su pokazala da inhalacija etarskih ulja balansira levu i desnu hemisferu mozga, dovodeći pritom do njihovog skladnijeg funkcionisanja.

Mirisanje određene arome u roku od par sekundi menja kvalitet našeg pulsa, u smeru ispravljanja neravnoteža, što je još jedan znak njihovog isceljujućeg uticaja na našu fiziologiju. Eterična ulja u sebi sadrže inherentnu inteligenciju biljaka od kojih potiču.

Eterična ulja se najčešće dobijaju metodama parne destilacije, u aparatu koji se zove destilator eteričnih ulja, zatim presovanjem ili pomoću rastvarača.

Dugo su etarska ulja bila zaboravljena i samim tim nepravedno zapostavljena, ali je njihovo predivno dejstvo ponovo došlo u žižu interesovanja u 20. veku, kada i počinje era moderne aromaterapije.

Jedino najkvalitetnija, 100% čista etarska ulja mogu obezbediti najdublji i najprefinjeniji efekat na naš organizam. Zato je važno da za sebe biramo sertifikovana organska ulja ili ulja dobijena od biljaka koje su gajene u divljini, jer samo upotreba takvih ulja ima balansirajuć i harmonizirajuć efekat.

Na tržištu se nalazi izuzetno malo pravih etarskih ulja i zato je jako važno da se dobro informišemo pre nego što se odlučimo da počnemo sa njihovom primenom. Sintetička ulja mogu imati aromu određene biljke, ali nemaju nikakvo isceljujuće dejstvo. Naročito je opasno koristiti takva ulja za unutrašnju upotrebu, što nije slučaj sa pojedinim čistim organskim etarskim uljima, kada se primenjuju na adekvatan način. Jedna, ali ne dovoljna smernica, može biti cena etarskih ulja. Organsko čisto etarsko ulje ne može biti jeftino, ali s obzirom na činjenicu da ih koristimo u količini od jedne do svega par kapi i najmanja bočica može dugo da nam traje.

Profesionalnu terapiju etarskim uljima preporučuju obučeni lekari-aromaterapeuti, koji poseduju naučno i praktično znanje. Oni će uvek, u skladu sa trenutnim stanjem našeg bića i naravno, u skladu sa njegovim potrebama, izabrati i preporučiti nam ono što nam je u tom trenutku najpotrebnije i objasniti nam kada, na koji način i u kojoj dozi je potrebno da ulja koristimo. Upotrebom kvalitetnih, čistih etarskih ulja možemo postići izuzetne rezultate kako u prevenciji, tako i u lečenju mnogih akutnih i hroničnih oboljenja. Brojni dokazi za ovu tvrdnju mogu se naći pretraživanjem Pubmeda i raznih eminetnih medicinskih časopisa, u kojima su objavljeni rezultati kliničkih istraživanja o efektima terapije etarskim uljima.

Božanstvena organska Vedaroma etarska ulja možemo koristiti i u našim domovima, tako što ih stavimo u raspršivače (difuzere), možemo ih prema svom ukusu birati i koristiti umesto parfema ili ih koristiti na brojne druge načine. Kako god da ih primenjujemo, etarska ulja će nas harmonizovati, ali i dati poseban lični pečat našoj ličnosti. Nekad je dovoljno da par kapi omiljenog etarskog ulja razblažimo u nekom baznom ulju, nanesemo na kožu i zamirišemo lepše nego da smo stavili najmoderniji parfem. Kada se dovoljno upoznamo sa različitim aromama, veoma je interesantno da istražujemo, kombinujemo ih i napravimo mešavinu koja nama najviše prija i koja je autentično naša i neponovljiva.

Raspršivač- difuzer– Jedan od najprijatnijih i najjednostavnijih načina da raspršite etarsko ulje u vazduh je da to učinite kroz difuzere. To su divni mali aparatići, različitog, ali uvek predivnog dizajna, koji raspršuju etarska ulja u vazduh u vidu fine pare, stvarajući pri tom negativne jone koji pročišćavaju vazduh, uništavaju bakterijei istovremeno ispunjavaju prostor božanstvenim mirisom.

Čisto organsko eterično ulje lavande, spikenarda ili rimske kamilice, na primer, stavljeno u ovakav difuzer, obezbediće nam da lako i lepo utonemo u kvalitetan relaksirajući san.

Ako želimo da dan započnemo raspoloženi i puni entuzijazma, možemo se odlučiti da u difuzer stavimo ulje narandže, limuna ili geranijuma, na primer.

Kada smo umorni i treba nam da poboljšamo bistrinu uma i koncentraciju, u difuzer možemo staviti čisto eterično ulje nane, origana, planinske čubrice…

A ako bi tražili ulje koje ima efekat afrodizijaka, mogli bi da se odlučimo, na primer, za Ylang Ylang, ali i za neka druga ulja koja prijaju našim čulima.

Masaža– Masaža je jedan od najprijatnijih načina za primenu etarskih ulja zbog toga što se tokom ovog tretmana kombinuju pozitivni efekti dodira i terapeutski efekti etarskih ulja. Na ovaj način dolazi do opuštanja mišića, ali i do poboljšanja njihovog tonusa, a stimulišu se i cirkulacija i protok limfe. Pored toga, masaža etarskim uljima uspešno otklanja fizičku napetost i posledice stresa.

Kupka– U punu kadu možemo dodati morsku so, malo meda, a nakon uranjanja u kupku još 5-15 kapi omiljenog etarskog ulja. Ovo je idealan način da se oslobodimo mišićne napetosti i dovedemo svoje emocije u ravnotežu.

Tuširanje– Kada nemamo vremena za kupku, nakon tuširanja, dok nam je koža još vlažna, možemo staviti 3-5 kapi omiljenog etarskog ulja na šake i protrljati ruke, noge i torzo. Najbolje je da pustimo da se koža osuši prirodnim putem.

Kupka za stopala i šake– Na stopalima i šakama se nalaze refleksne tačke koje utiču na svaki deo našeg tela. Zato je veoma korisno da, kad nismo u prilici da sebi priuštimo kompletnu kupku, ugodimo bar našim stopalima i šakama. To će imati blagotvoran efekat na ceo naš organizam.

Direktna inhalacija ili inhalacija putem pare- Udisanje omiljenog etarskog ulja veoma brzo i efikasno dovodi naše emocije u balans i pozitivno utiče na naše raspoloženje. Ukoliko smo prehlađeni, 2-3 kapi etarskog ulja ravintsare možemo dodati u vrelu vodu i udisati. Potrebno je da tom prilikom zaštitimo oči od direktnih isparenja.

Postoje i drugi korisni i divni načini da uživamo u lepoti i isceljujućem efektu etarskih ulja.

Ono što je izuzetno značajno da naglasimo je da je neophodno da etarska ulja uvek držimo na sigurnom mestu i van domašaja dece.

Određena etarska ulja se ne smeju primenjivati kod dece mlađe od dve godine, kao ni tokom trudnoće. Veoma je važno da se informišemo o njihovom dejstvu, kako bi mogli na opušten i bezbedan način da uživamo u njihovim čarima.

  • Unapređuju funkcionisanje našeg imunog sistema i time nas čine otpornijim na razne bolesti.
  • Zbog svog baktericidnog svojstva velika su pomoć u borbi protiv infektivnih bolesti.
  • Povećavaju apsorpciju i protok Prane- životnog daha, u našoj fiziologiji.
  • Deluju isceljujuće na emotivne disbalanse koji dovode do brojnih fizičkih oboljenja.
  • Moćni su neutralizatori slobodnih radikala, koji predstavljaju neke od glavnih uzročnika bolesti i starenja.
  • Zbog svoje male molekulske veličine, lako prolaze kroz ćelijske membrane i krvno- moždanu barijeru, tako da stižu do svih delova tela delujući pritom blagotvorno na ceo organizam.